galerijata

Vip Gallery – постоянно действаща художествена галерия
Галерия VIP Gallery отваря врати на 30.05.2007 година в град Перник и е разположена в бизнес комлекс Елена. Галерията представя съвременно българско изкуство и работи с утвърдени автори от Перник и Областта. Политиката на галерията включва и подкрепата на млади и непознати автори. Нашата мисия е да допринесем за популяризиране на имената и творчеството на талантливите български художници и да успеем да докоснем чрез творбите им сърцата на колкото се може повече хора. Ние вярваме, че всяка картина има своя красота и история. Всяка картина търси да намери своята специална личност, на която да разкрие идеите и чувствата вложени в нея. VIP Gallery приема предизвикателството да намери пътя на творбата към нейния ценител и собственик.
Галерията има амбицията да присъства в културния живот на Перник, както с изложбения си календар, така и с генерирането на интересни културни събития. VIP Gallery активно си партнира с арт център Нови хоризонти към НЧ „Нови хоризонти-2009” – Перник в различни инициативи и дава поле за изява на младите таланти от школите по изобразително изкуство. Екипът на VIP Gallery е отворен за всякакви идеи и предложения за съвместни инициативи с всяка частна или държавна галерия, музей или друга културна институция, за да популяризираме различните форми на съвременно изкуство. Организираме индивидуални, сборни, тематични и юбилейни експозиции и каним всеки автор, желаещ да работи с галерията да се свърже с нас.
Контакти: гр.Перник, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 23, e-mail: vipgallery@dir.bg , www.vipgallery.eu , тел: 0898 535 628, 0893 341 951

Артцентър „Нови хоризонти“ – Школа по изобразително изкуство с ателиета по изящно, приложно и неконвенционално изкуство.
Програмата на школата има за цел запознаване с основите на изящните и приложните изкуства и формите на работа, свързани с тях. Програмата е насочена към професионална подготовка за кандидатстване в специализирани училища и Университети по изкуствата. В школата се обучават деца и младежи. Провеждат се и еднократни, почасови и целодневни занимания с деца с интерес към изкуството.

Клуб „Корени“ – по етнология, фолклористика, краезнание
Дейността на клуба е насочена към изучаване и популяризиране на историческите, културни, природни и етнографски забележителности на областта. Извършва се изследователска и проучвателна работа по събиране и систематизиране на етно – културното наследство, както и популяризирането на природната красота, бит и култура с цел да се провокира на интереса на потенциални почитатели на селския и културния туризъм. Насочваме интересите на младежи и ученици към откривателството и повишаване на знанията и общата им култура.

Клуб „ЯН БАБИ ЯН“ – за даровити и гласовити баби, за баби с таланти
Най-ангажираните в ежедневието са нашите баби. Техен основен ангажимент е грижата за наследниците на рода. Без да подценява този водещ ангажимент клубът събира градски баби с разни интереси, за да могат и те да правят „пакости“ в малкото си свободно време.

Клуб по журналистика за младежи – съвместна дейност с ГПЧЕ „Симеон Радев“
Клубът има за цел да предостави възможност на млади хора с афинитет към журналистиката свободно да изразяват мнения и позиции по актуалните теми на деня мод мотото:
Тук съм, защото ми пука!Тук сме, защото ни пука! Заедно – „пукаме пуканки“!
По повод десетата годишнина от създаването на НЧ „Нови хоризонти 2009″, която отбелязваме през 2019 година, съвместно се организират поредица от десет срещи с популярни журналисти, под мототото „В десетката“.

Клуб на художника – за майстори на четката от пернишко
Художникът е творец. Творецът търси вдъхновение, а то е налице, когато споделяш с колеги. Членовете на клуба се събират да общуват, да пътуват, да събират впечатления и емоции, които да претворяват в искуство. Клубът подпомага читалището в организирането на пленери, изложби и творчески изяви.

Клуб „Сурва“- за пазители на традицията и почитатели на обичая
Клубът приобщава хора с грижа за опазването, съхранението и популяризирането на местния народен обичай „Сурва“. В него си дават среща носители и пазители на древната маскарадна традиция.

Клуб „Жива природа“- по екология, биоразнообразие и околна среда
Клубът приобщава хора, които ги е грижа за околния свят, за природата и даровете, които ни дава. Членовете му споделят възгледа, че всяко дело за опазването на природата ни днес е нашия най-голям подарък за хората след нас.

Клуб „Поведи го, завърти го“ – за традиционно танцово изкуство
Клубът е за почитатели на традиционното ни танцово изкуство. Изучават се танцови образци от всички фолклорни области в страната. Негов ръководител е Роман Михайлов. Читалището има амбиция на основата на клуба да създаде танцов състав и дай Боже Фолклорен ансамбъл.

ЖФПГ „Седмошарица“
Групата бе създаде през 2019 година, като нова за читалището форма, която се разви бързо, усвои стойностен репертоар и се представи успешно в редица регионални и национални изяви. Класирана е да се представи на регионалния преглед за участие в НФФ в Копривщица през 2020 година.

Организиране на пленери и творчески прояви
Читалището ежегодно организира планари по живопис. Традиционно провежда Лятна академия по изящни и приложни изкуства „Давам ти дъгата за наследство“.