Драгоман

Женската фолклорна певческа група „Седмошарица“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“ прибави още награди към тазгодишната си колекция от престижни отличия.

На 11 септември 2020 година в София групата взе участие в концерта по повод шестдесетата годишнина на колегата Христо Станков, създател и ръководител на „Български арт и фолклорен център „Нестия“. На юбиляра читалището изпрати поздравителен адрес за празника. От събитието ЖФПГ „Седмошарица“ се завърна с почетна грамота за ползотворното сътрудничество и принос към дейността на център „Нестия“.

На 19 септември „Седмошарица“ участва в двайстото юбилейно издание на МФФ „Нишавски хоровод“ в град Драгоман. За представянето си групата е отличена с четири грамоти и юбилеен медал. Солистката Райка Йорданова представи на събитието песен за Драгоман – „Петър отива на война“. Стефка Велинова пя марковата песен „Заборчил, Стоян“. В дуетно изпълнение Елена Димитрова и Веска Николова представиха „Граовски напеви“. Съставът на „Седмошарица“ е зарадвал публиката с изпълнение на песните „Лена, лен сеяла“, „Завърти про“, „Кою мому, жабе влаче“. Групата се е присъединила към инициирания на събитието меморандум под надслов „Да запалим и съхраним огъня български“, част от инициативите на Националната кампания „Фолклорно общество в България“. Събитието се проведе на площада пред  НЧ „Драгоман 1925″.

На 22 септември ЖФПГ „Седмошарица“ представи песни от репертоара си на сцената на Общобалканския народен събор в Петрохан по случай Деня на Независимостта на България. Богата тричасова програма с много песни и хора радва публиката на събитието именувано „Под Ком с песни, музика и танци“. Първото изпълнение на солистката Райка Йорданована песента  „Жалба пише“ грабна публиката  с характерното марково терсене. В дует Елена Димитрова и Веска Николова представиха „Кола слиза от Планина““. Стефка Велинова пя маркова песен, а представянето на групата завърши с хороводните „Севдено, моме““ и „Завърти оро“. „Седмошарица“ бе удостоена с диплом за своето предстяване.