Седмошарица-Църногорски събор

Женската фолклорна певческа група „Седмошарица“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“ с ръководител Елена Димитрова спечели куп отличия от участието си в няколко фолклорни фестивала. Групата представи репертоара си и на Втория Църногорски събор „В сърцето на Граово“ край село Гигинци, община Брезник. Във втория ден на събора групата пя традиционни песни от Граово пред многохилядна публика в местността край Гигинския манастир.Групата е удостоена за представянето си с грамота от Областния управител Ирена Соколова – Председател на Инициативния комитет.
Еньовден 2019 Кладница 2019 Пещера
На 24 юни ЖФПГ „Седмошарица“ участва в VIII Регионален фестивал „Еньовден“ в Кметство Изток в Перник. В конкурсната програма групата е класирана на трето място и е удостоена с диплом и плакет. Като индивидуални участници две втори места и сребърни медали получиха Райка Йорданова и Елена Димитрова.
На 29 юни ЖФПГ „Седмошарица“ представи граовски песенен фолклир на XIII-я международен фолклорин конкурс „Пауталия в град Кюстендил. Четири са отличията от престижния форум. Диплом и първо място за групата, Дипломи и две първи места за индивидуално представяне на Надка Александрова и Райка Йорданова и Диплом и второ място в класирането за дуета Елена Димитрова и Анна Иванова.
Юнското надпяване продължи с участие и представяне на ЖФПГ „Седмошарица“ в XII-я регионален фолклорен събор „Витошки напеви“ Кладница 2019. Съборът имаше характер и на общински преглед за предстоящото участие в Националния събор в Копривщица през 2020 година. ЖФПГ „Седмошарица“ бе удостоена с плакет и диплом за първото си място в класирането, което изпраща певиците на участие в Регионалния преглед догодина.
В първия уикенд на месец юли ЖФПГ „Седмошарица“ взе участие в VI-я Национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност – с. Пещера 2019 г. В категория “Певчески фолклор” групата получи за представянето си Златен плакет, а фолклорното трио – Сребърен плакет.
Настоятелството на НЧ“ Нови хоризонти 2009″ поздравява за успехите изпълнителите от ЖФПГ „Седмошарица“ и лично ръководителя на групата Елена Димитрова.