Епизод 5

„ДАВАМ ТИ ДЪГАТА ЗА НАСЛЕДСТВО“ – ЛЯТНА АКАДЕМИЯ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
ЕПИЗОД 5 – СВЕТАТА ОБИТЕЛ

По покана г-жа Ирена Соколова –Управител на Област с административен център Перник участниците в петото издание на лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“ Перник 2019 гостуваха в Църногорски манастир „Св.Св. Козма и Дамян“ по време на Втория Църногорски събор. Живописни платна на участниците в академията бяха експонирани на открито и предизвикаха огромен интерес сред поклониците. Младежите се срещнаха с майстор на хлебни печати и с огромен интерес се включиха в приготвянето на коливо – обредно, празнично украсено жито, което раздадоха на поклонници в манастира.

dav

dav

Наред с емоциите вървеше и работата по програма. Участниците в академията рисуваха графични етюди, вдъхновени от природата и архитектурата около тях. Една от работите им получи в дар за манастира Игуменът на светата обител Никанор. Граовските песни и танци по време на събора впечатлиха изключително участниците в академията.
С довършителни дейности по работите им от участието в академията завърши седемдневното вълшебство „Давам ти дъгата за наследство“ в неделя, когато официално бяха връчени сертификатите за участие. През месец август творбите ще бъдат експонирани в галерия „Атриум“ в изложба, която ще открие областният управител Ирена Соколова, под чиито патронаж преминават събитията. Творбите ще бъдат показани през месец септември и в София.
Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата
Договор № РД11-00-194/ 27.06.2019 г.