МЕРАКЛИЙЧЕТАТА И СЕДМОШАРИЦА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - Народно читалище Нови Хоризонти 2009 гр. Перник

МЕРАКЛИЙЧЕТАТА И СЕДМОШАРИЦА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

От двайсет и девети юли до първи август 2022 г. в с. Рашче, община Сарай, Република Северна Македония се проведе Международният фестивал за фолклор от извора „Duflla”. В него по покана на СНЦ „Локално наследство” участва ФТГ „Мераклийче” при НЧ „Христо Ботев – 1928 г.”, село Копаница, община Радомир, и квартет от ЖФПГ „Седмошарица” при НЧ „Нови хоризонти – 2009 г., гр. Перник.

Пред публиката и гостите бе представена информация за Селското хоро в пернишко, вписано в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство на България. Участниците представиха пред зрителите селското хоро в съпровод на живо. Показаха три традиционни хора от регион Граово и шопски танц.

В конкуренция с колективи от Босна и Херцеговина, Албания, Косово, България и Северна Македония ФТГ „Мераклийче”, заедно с ЖВПГ „Седмошарица” като представители на Сдружение „Локално наследство” гр. Перник, бе отличена за цялостно представяне от Международния фолклорен фестивал „Дуфла”.

Домакините бяха осигурили отлични условия за трите дни през които се провежда фестивала, както и възможност участниците от чужбина да посетят столицата Скопие, да разгледат интересни обекти там, да посетят красивия каньон Матка, с кораб да разгледат живописното изкуствено езеро на река Треска.

На официална среща в община Сарай нашите представители поздравиха лично кмета Блерим Беджети и директора на фестивала Юлбер Идризи. Кметът подари на СНЦ „Локално наследство“ – организатор на участието и представянето на съставите, специалния плакет на община Сарай. Плакет от община Радомир е получил Кмета - Блерим Беджети . Директорът на фестивала Юлбер Идризи бе удостоен с Плакета на СНЦ „Локално наследство“ за приноса му за опазване и популяризиране на традиционната култура. Отличията връчи на официалната среща представителя на сдружението Мария Русева.

Партньори