ТРИ БРОНЗОВИ ОТЛИЧИЯ ЗА СЕДМОШАРИЦА ОТ СЪБОРА В КОПРИВЩИЦА - Народно читалище Нови Хоризонти 2009 гр. Перник

ТРИ БРОНЗОВИ ОТЛИЧИЯ ЗА СЕДМОШАРИЦА ОТ СЪБОРА В КОПРИВЩИЦА

Изпълнители от ЖФПГ „Седмошарица“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“ представиха традиционен песенен фолклор на ХІI-я Национален събор на народното творчество Копривщица - 2022 г. Представянето на изпълнителите от област Перник бе на шеста сцена в местността Войводенец над Копривщица.

Като групов изпълнител на песенно творчество - ЖФПГ „Седмошарица“ се представи с песните „Сбирали се момите.“ и „Тлака тлачи.“ Песните се изпълняват на седенки. Записани са от Еленка Димитрова от село Дивотино, община Перник. Научила ги  е от майка си Виолетка Стоичкова от село Църнел. За представянето си групата получи грамота и бронзово отличие.

Като индивидуален изпълнител на песенно творчество се представи Стефка Пашина Велинова с песните „Заборчил Стоян“ по вариант на Божурка Тупанкова от село Студена, община Перник и „Сещай се, Станке.“ - хороводна песен, научена от майка й Люба Първанова от Перник. За изпълненията си Стефка Велинова бе удостоена с грамота и бронзово отличие

Еленка Сергиева Димитрова представи традиционно облекло – женска носия от Граово - литак, ушит за Великден с характерна паралента, изработен от Станка Миланова от село Църнел. За представянето Еленка Димитрова бе удостоена с грамота и бронзово отличие.

Видео от представянето можете на гледате ТУК

Партньори