ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБА - Народно читалище Нови Хоризонти 2009 гр. Перник

ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБА

На 20 декември 2016 година VIPGALLERY при НЧ „Нови хоризонти – 2009“ отваря врати за втората самостоятелна изложба на Румен Тошев. Двайсет и осем живописни платна ще покаже пред почитателите на изобразителното изкуство талантливия творец. Картините са рисувани през последните две години, вдъхновени от традиционната архитектура в пернишко – стари къщи и църкви, сътворени от местни майстори и претворени върху платната на талантливия майстор на четката.
Румен Дянков Тошев е роден през 1954 година в село Самоводене, област Велико Търново. Израсъл е в Перник, където продължава житейския и творческия си път. Завършва учителския институт в Дупница през 1978 година и работи като учител по изобразително изкуство в училището в село Дрен, а след това в VIII – мо и XIII- то училища в Перник. Щастливо женен. Синът му избира точните науки, но наследява бащиния усет към красотата на сътвореното от човешките ръце.
Домът и църквата – светите места за род и Родина са двете основни теми в творчеството на Румен Тошев.
Със своите ръце Тошев претворява на платната си духа на старите майстори на красиви български къщи – светилищата на традиционните семейни ценности за българите.
Друго вдъхновение за автора са църквите и манастирите, съхранили ни през вековете като народ. Храмовете, претворени на платната, оживяват и приканват миряните за молитва.
Румен Тошев участва със свои работи в десетки сборни изложби у нас и в Европа. През 1995 година представя самостоятелна изложба в Галерия КИЦ в Перник.

Партньори