НОВИ НАГРАДИ ЗА СЕДМОШАРИЦА - Народно читалище Нови Хоризонти 2009 гр. Перник

НОВИ НАГРАДИ ЗА СЕДМОШАРИЦА

Женската фолклорна певческа група „Седмошарица“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“ прибави още награди към тазгодишната си колекция от престижни отличия.

На 11 септември 2020 година в София групата взе участие в концерта по повод шестдесетата годишнина на колегата Христо Станков, създател и ръководител на „Български арт и фолклорен център „Нестия“. На юбиляра читалището изпрати поздравителен адрес за празника. От събитието ЖФПГ „Седмошарица“ се завърна с почетна грамота за ползотворното сътрудничество и принос към дейността на център „Нестия“.

На 19 септември „Седмошарица“ участва в двайстото юбилейно издание на МФФ „Нишавски хоровод“ в град Драгоман. За представянето си групата е отличена с четири грамоти и юбилеен медал. Солистката Райка Йорданова представи на събитието песен за Драгоман – „Петър отива на война“. Стефка Велинова пя марковата песен „Заборчил, Стоян“. В дуетно изпълнение Елена Димитрова и Веска Николова представиха „Граовски напеви“. Съставът на „Седмошарица“ е зарадвал публиката с изпълнение на песните „Лена, лен сеяла“, „Завърти про“, „Кою мому, жабе влаче“. Групата се е присъединила към инициирания на събитието меморандум под надслов „Да запалим и съхраним огъня български“, част от инициативите на Националната кампания „Фолклорно общество в България“. Събитието се проведе на площада пред  НЧ „Драгоман 1925″.

На 22 септември ЖФПГ „Седмошарица“ представи песни от репертоара си на сцената на Общобалканския народен събор в Петрохан по случай Деня на Независимостта на България. Богата тричасова програма с много песни и хора радва публиката на събитието именувано „Под Ком с песни, музика и танци“. Първото изпълнение на солистката Райка Йорданована песента  „Жалба пише“ грабна публиката  с характерното марково терсене. В дует Елена Димитрова и Веска Николова представиха „Кола слиза от Планина““. Стефка Велинова пя маркова песен, а представянето на групата завърши с хороводните „Севдено, моме““ и „Завърти оро“. „Седмошарица“ бе удостоена с диплом за своето предстяване.

Партньори