ОРНАМЕНТИКА И ДАНТЕЛА - Народно читалище Нови Хоризонти 2009 гр. Перник

ОРНАМЕНТИКА И ДАНТЕЛА

На 4 март 2020 във VIP GALLERY бе открита изложбата „Мартенска феерия“ на везбена орнаментика и дантела от Средна Западна България. С модели от колекциите си в изложбата се представиха Елена Димитрова, Вангелина Петрова, Веска Николова, Гълъбина Ганчева, Василка Гигова, Лиляна Янева, Снежанка Георгиева и Надка Петрова. Проявата се организира от Клуб „ЯН БАБИ ЯН“ и ЖФПГ „Седмошарица“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“.
Към събитието, което се проведе в навечерието и по повод международния ден на жената 8 март, сериозен интерес проявиха дамите, които преобладаваха сред публиката. Гост бе директорът на РИМ Перник Венцислава Крумова. В музеят са работили с публики по усвояване на умения и изработване на шита дантела. Крумова препоръча дамите с интерес да усвоят това отмиращо традиционно умение.
Настоятелството на Народно читалище „Нови Хоризонти 2009“ удостои по време на събитието с грамота за поддържане на традиционните певчески умения и предаване на женската фолклорна певческа традиция в регион Перник Вангелина Петрова Иванова изпълнител в състава на ЖФПГ „Седмошарица“ по повод седемдесетата й годишнина. Отличието връчи секретарят на читалището Владимир Русев.

Партньори